Populisme en burgerschap
Elk onderwerp dat tot nu toe werd gepresenteerd en besproken, was bedoeld om het begrip van burgerschap te bevorderen en de kennis te ontwikkelen over het belang ervan als een actie die actief moet worden uitgeoefend door elke burger die tot een regionale, nationale of internationale gemeenschap behoort. Een van de meest relevante en onderbenutte doelen van burgerschap is echter dat het bevorderen van eenheid en acceptatie van de andere leden van de gemeenschap kan worden gebruikt als een instrument om te voorkomen dat de leden binnen het bereik van populisten komen te staan.
Deze use case is in de huidige tijd van groot belang, aangezien er de afgelopen jaren een aanzienlijke toename is geweest van populistische bewegingen in heel Europa. Deze bewegingen onderscheiden zich door hun afwijzing van het politieke establishment en hun beroep op gewone burgerkwesties. Populistische partijen zijn in heel Europa in populariteit gegroeid, waarbij onder meer het Alternatief voor Duitsland (AfD), de Vijfsterrenbeweging in Italië en het Front National in Frankrijk grote overwinningen hebben behaald bij de recente verkiezingen. Een groot aantal factoren wordt verantwoordelijk gehouden voor de ontwikkeling van het populisme, waaronder economische ongelijkheid, immigratie en onvrede met de EU.
Hoewel de ideologieën en beleidsplatforms van populistische bewegingen variëren, delen ze vaak kenmerken zoals een sterke leider, wantrouwen tegenover de elites en een focus op de nationale identiteit. Populisme wordt vaak geassocieerd met anti-establishmentgevoelens, nationalisme en verzet tegen de mondialisering. Deze bewegingen hebben een enorme aantrekkingskracht verworven onder degenen die geloven dat ze door het politieke systeem worden gemarginaliseerd en dat hun standpunten niet worden gehoord. De gevolgen van de opkomst van het populisme in Europa zijn verstrekkend en leiden tot discussie over de democratische toekomst van de regio.
Burgerschap, burgerlijke waarden en groei van politieke kennis kunnen daarom een nuttig wapen zijn om het ‘mensen versus elite’-conflict dat typisch populistische bewegingen ondersteunt, aan te vechten en te verdrijven. Individuen kunnen een betere kennis verwerven van de fijne kneepjes van de moderne samenleving en de instellingen die deze besturen door een dieper begrip te kweken van de rol die diverse actoren spelen bij het bepalen van politieke uitkomsten. Dit kan helpen het al te simplistische verhaal van populisten te weerleggen, dat een homogeen ‘volk’ tegenover een kwaadaardige ‘elite’ plaatst en ernaar streeft de instellingen en waarden van democratische samenlevingen te delegitimeren. Burgerschap en burgervaardigheden als schild tegen populistische uitlatingen.
Volgens onderzoek zijn onderwijs en burgerparticipatie beide cruciale variabelen bij het creëren van een verfijnder begrip van politieke kwesties en het opbouwen van steun voor democratische instellingen. Individuen kunnen de vaardigheden en kennis ontwikkelen die nodig zijn om op zinvolle wijze deel te nemen aan het politieke proces en weloverwogen beslissingen te nemen over kwesties die hun leven beïnvloeden door middel van initiatieven die actief burgerschap bevorderen, zoals kiezerseducatieprogramma’s, burgerforums en projecten voor gemeenschapsbetrokkenheid. Burgerschapseducatie kan dus fungeren als een krachtig tegengif voor populistische retoriek door een beter begrip te kweken van de complexe kwesties waarmee moderne landen worden geconfronteerd en door een meer inclusieve en democratische politieke cultuur te bevorderen.
Burgerschap is een multidimensionaal begrip dat een breed scala aan vaardigheden, kennis en attitudes omvat die nodig zijn om actief te participeren in de samenleving. Burgerschap vereist een breed scala aan vaardigheden, van het vermogen om te stemmen en deel te nemen aan het politieke discours tot het begrijpen van culturele verschillen en het samenwerken met anderen. We kunnen een gevoel van gemeenschap en verbondenheid opbouwen en tegelijkertijd fundamentele democratische beginselen zoals respect, empathie en tolerantie onderwijzen door burgerschapsvorming te bevorderen. Bovendien kan burgerschapseducatie helpen in de strijd tegen populisme door individuen te voorzien van de kritische denk- en analytische vaardigheden die nodig zijn om onderscheid te maken tussen feit en mening, en om propaganda en manipulatie te herkennen.
Over het algemeen is burgerschapseducatie van cruciaal belang voor het vestigen van een sterke en duurzame democratie. Het draagt bij aan de ontwikkeling van geïnformeerde en betrokken burgers die hun rechten en plichten begrijpen en bereid zijn een positieve bijdrage te leveren aan hun gemeenschap en de samenleving. Burgerschapseducatie kan een samenleving bevorderen die diversiteit, tolerantie en wederzijds respect waardeert, en die bereid is de complexe uitdagingen van de moderne wereld het hoofd te bieden door een gevoel van sociale plicht bij te brengen en actieve betrokkenheid aan te moedigen. Als gevolg hiervan is burgerschapseducatie niet alleen een instrument om de democratie te ondersteunen, maar is het ook een noodzakelijk onderdeel van het opbouwen van een vreedzame en welvarende samenleving.