Een publiek standpunt innemen tegen populisme en populistische slogans en populistische discoursen
About Lesson

Retoriek

Image by storyset on Freepik
  1. Stel logische vragen: “Hoe weet je dat?”, “Kun je mij uitleggen hoe x en y in elkaar passen?”, “Heb je daar een concreet voorbeeld van?”. ” Onderzoeken verstrikken sloganeers vaak in tegenstrijdigheden of wijzen op absurditeiten van de argumentatie. Een perfecte manier om de argumentatie te ontmantelen . Door dit soort vragen te stellen kunnen zij (en omstanders) zich realiseren hoe zwak de argumenten zijn.
  2. U kunt het er ook mee eens zijn: De persoon met wie u praat, formuleert nu een stelling waarvan u denkt dat er ‘een kern van waarheid in zit’? Dan kun je het in delen rustig eens worden, begrip tonen. Maar versla uw inspanningen niet om ingrijpende uitspraken in perspectief te plaatsen, om op complexiteiten te wijzen en om alternatieve denkwijzen voor te stellen.
  3. Stel grenzen en onderneem actie: Wanneer u te maken krijgt met schadelijke retoriek of aanstootgevende uitspraken, is het van cruciaal belang om duidelijke grenzen te stellen en uw afkeuring te uiten. Verklaar duidelijk en krachtig dat bepaalde uitspraken niet acceptabel zijn en in strijd zijn met de principes van respect en inclusiviteit.
  4. Maar er zijn feiten die beter werken dan andere: Feiten die nadenken uitlokken of irritatie veroorzaken. Deze kunnen het beste worden overgebracht in de vorm van persoonlijke verhalen, anekdotes en persoonlijke ervaringen.
  5. Laat je niet afleiden! De sloganzwaaiende persoon hamert je met het ene stukje alledaagse wijsheid na het andere? Vraag hem dan om bij zijn eerste stelling te blijven om deze te bespreken. Het is beter om één slogan onschadelijk te maken dan te verzanden in veel verschillende argumenten.
  6. Creëer allianties: Als iemand aan tafel een effectief argument maakt, of als er enkele gemeenschappelijke punten zijn, pak die dan gewoon weer op in je volgende bijdrage aan het gesprek, benoem de gemeenschappelijke grond.
  7. Negeer de leider: Lemand aan tafel is de hele tijd aan het praten. Dit lokt natuurlijk de verleiding om hierop te reageren. Maar tactisch is het niet verstandig: de onbesliste omstanders, die zwijgend aan tafel zitten te luisteren, zijn veel interessanter! Ze zullen eerder over uw argumenten nadenken. En als je ze specifiek naar hun mening of hun ervaringen vraagt, blijken het misschien wel bondgenoten te zijn.

Let´s practice!

Als dit niet het geval is, probeer dan te oefenen zoals hierboven en onthoud deze strategieën voor de volgende keer.

Ga voor een spiegel staan en zeg de volgende zinnen (of iets in die zin) hardop.

Retoriek
Join the conversation
Scroll to top