Το ήξερες?
Η γένεση της σύγχρονης κυβερνητικής προπαγάνδας πιστεύεται ότι πηγάζει από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον ηγήθηκε της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον σχηματισμό της Επιτροπής Δημοσίων Πληροφοριών (CPI). Πρωταρχικός του στόχος ήταν να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινού για τον πόλεμο και να ενισχύσει μια θετική προοπτική για την πολεμική προσπάθεια.
Το CPI λειτούργησε ως ένα κολοσσιαίο εργαλείο προπαγάνδας, σχεδιασμένο να κατευθύνει την αφήγηση γύρω από τον πόλεμο και να επηρεάζει την αντίληψη του κοινού. Χρησιμοποίησε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης, όπως περιοδικά, εφημερίδες, αφίσες και ταινίες, για να διαδώσει τα μηνύματά της.
Η λογοκρισία ήταν ένα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο του CPI. Μέσω της διάδοσης των κανονισμών πληροφοριών, η κυβέρνηση εξασφάλισε ότι θα κυκλοφορούσαν μόνο φιλοπολεμικές ειδήσεις, ελέγχοντας την αφήγηση και περιορίζοντας το αντιπολεμικό αίσθημα.
Μέσω των προσπαθειών προπαγάνδας της, η κυβέρνηση μπόρεσε να δημιουργήσει μια αίσθηση εθνικισμού και πατριωτισμού στον αμερικανικό λαό και να τον πείσει ότι η συμμετοχή τους στον πόλεμο ήταν απαραίτητη για την υπεράσπιση των αξιών και του τρόπου ζωής της χώρας τους. Τα μέσα ενημέρωσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ήταν η κύρια πηγή πληροφόρησης για τους περισσότερους ανθρώπους.
Ο Νόαμ Τσόμσκι, στο βιβλίο του «Έλεγχος μέσων», καταδεικνύει πώς ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσει μια χώρα στην επιθυμία πολέμου.