Κατασκευάζοντας την κοινωνική σύγκρουση

Ψυχοκοινωνική προσέγγιση: Επικοινωνία και κοινωνική ακρόαση σε πολωμένα πλαίσια
About Lesson

Κατασκευάζοντας την κοινωνική σύγκρουση

<pΣτην περίπλοκη ταπετσαρία της σύγχρονης κοινωνίας, η τέχνη της κατασκευής κοινωνικών συγκρούσεων έχει γίνει ένα επαναλαμβανόμενο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι λαϊκιστές πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης. Μέσω υπολογισμένων επικοινωνιακών τακτικών, σπέρνουν τους σπόρους της διχόνοιας αξιοποιώντας τη δύναμη του συναισθήματος και κατασκευάζοντας μια διχοτόμηση μεταξύ «εμείς» και «αυτοί». Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν μια συλλογική αίσθηση ενότητας και εθνικιστικής υπερηφάνειας, ενώ ταυτόχρονα δαιμονοποιούν όσους παρεκκλίνουν από την προδιαγεγραμμένη ιδεολογία τους.

Picture: Wouter Engler, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Η αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής ενισχύεται όταν συνοδεύεται από επιδέξια συναισθηματική χειραγώγηση και στρατηγικές εκκλήσεις στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό. Στο επόμενο κεφάλαιο, θα εμβαθύνουμε σε αυτές τις περίπλοκες στρατηγικές επικοινωνίας και θα εξετάσουμε σχολαστικά τη βαθιά τους επιρροή στη διαιώνιση της κοινωνικής δυσαρμονίας.

Ο ρόλος των συναισθηματικών εκκλήσεων

Μια κρίσιμη πτυχή που πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ρόλος των συναισθηματικών εκκλήσεων στην κατασκευή της κοινωνικής σύγκρουσης. Οι λαϊκιστικές φιγούρες χρησιμοποιούν επιδέξια ρητορική εμποτισμένη με συναισθηματική απήχηση, αξιοποιώντας τα βαθιά ριζωμένα συναισθήματα του λαού. Μέσω της επιδέξιας χειραγώγησης του φόβου, του θυμού ή της αίσθησης του θύματος, καταφέρνουν να κινητοποιήσουν τα άτομα να ενωθούν για να υποστηρίξουν τον σκοπό τους. Αυτό ενισχύει τις διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία και καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα εχθρότητας προς εκείνους που αντιλαμβάνονται ως αντίπαλους.

Κεντρική θέση στην κατασκευή της κοινωνικής σύγκρουσης είναι η αφήγηση του «εμείς εναντίον τους». Οι λαϊκιστές δημιουργούν επιδέξια μια φανταστική διχοτόμηση, οριοθετώντας μια σαφή διάκριση μεταξύ της ενάρετης εσωτερικής ομάδας και της περιφρονημένης εκτός ομάδας. Αυτή η αφήγηση παρέχει ένα πλαίσιο μέσω του οποίου τα άτομα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μέρος μιας αποκλειστικής συλλογικότητας, προστατεύοντας την ταυτότητα, τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους από αντιληπτές εξωτερικές απειλές. Η κατασκευή αυτής της διχαστικής αφήγησης καλλιεργεί ένα περιβάλλον όπου ανθίζουν οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και ο κοινωνικός κατακερματισμός.

Εθνικισμός και πατριωτισμός ως μέσα σε κατασκευασμένες συγκρούσεις

Επιπλέον, η επίκληση του εθνικισμού και του πατριωτισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής αντίληψης και στην κινητοποίηση υποστήριξης για κατασκευασμένες συγκρούσεις. Οι λαϊκιστές αξιοποιούν έντεχνα τα βαθιά ριζωμένα πατριωτικά αισθήματα, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της εθνικής ταυτότητας και υπερασπιστές των παραδοσιακών αξιών. Μέσω της επίκλησης μιας κοινής αίσθησης του ανήκειν και της παρουσίασης μιας αντιληπτής απειλής για το έθνος, δημιουργούν μια αφήγηση που έχει βαθιά απήχηση σε άτομα που αναζητούν σταθερότητα και προστασία. Αυτή η στρατηγική χειραγώγηση του εθνικισμού και του πατριωτισμού ενθαρρύνει έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ των μελών της ομάδας, διαιωνίζοντας έτσι τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Κατά την ανατομή του περίπλοκου ιστού των στρατηγικών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοινωνικών συγκρούσεων, αποκτούμε κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τη δυναμική που στηρίζει τις κοινωνικές διαιρέσεις.

Καθώς περιηγούμαστε στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης κοινωνίας, καθίσταται ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας να αξιολογούμε κριτικά τα μηνύματα που συναντάμε, να αμφισβητούμε τα κίνητρα πίσω από την κατασκευή τους και να επιδιώκουμε μια ενημερωμένη κατανόηση που υπερβαίνει τους κατασκευασμένους διαχωρισμούς.

Κατασκευάζοντας την κοινωνική σύγκρουση
Join the conversation
Scroll to top