Λαμβάνοντας μια δημόσια στάση κατά του λαϊκισμού και των λαϊκιστικών συνθημάτων
About Lesson

Ρητορικές ερωτήσεις

Image by storyset on Freepik
  1. Κάντε λογικές ερωτήσεις: “Πώς το ξέρεις αυτό;”, “Μπορείς να μου εξηγήσεις πώς το x και το y ταιριάζουν μεταξύ τους;”. Έχεις ένα συγκεκριμένο παράδειγμα;” Οι ερωτήσεις συχνά μπερδεύουν τους δημιουργούς συνθημάτων σε αντιφάσεις ή επισημαίνουν παραλογισμούς της επιχειρηματολογίας. Ένας τέλειος τρόπος για να διαλύσετε την επιχειρηματολογία. Με τέτοιου είδους ερωτήσεις μπορεί να συνειδητοποιήσουν (και οι παρευρισκόμενοι) πόσο αδύναμα είναι τα επιχειρήματα.
  2. Μπορεί επίσης να συμφωνήσετε: ώρα ο συνομιλητής σας διατυπώνει μια θέση που πιστεύετε ότι μπορεί να έχει “κάποια αλήθεια”; Τότε μπορείτε να συμφωνήσετε ήρεμα σε ορισμένα σημεία, δείχνοντας κατανόηση. Όμως, μην χαλαρώνετε τις προσπάθειές σας να βάζετε τις σαρωτικές δηλώσεις σε προοπτική, να επισημαίνετε τις πολυπλοκότητες και να προτείνετε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης.
  3. Θέστε όρια και λάβετε δράση: Όταν συναντάτε επιβλαβή ρητορική ή προσβλητικές δηλώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να θέσετε σαφή όρια και να εκφράσετε την αποδοκιμασία σας. Δηλώστε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι ορισμένες δηλώσεις δεν είναι αποδεκτές και είναι ενάντια στις αρχές του σεβασμού και της συμμετοχικότητας.
  4. Υπάρχουν όμως γεγονότα που λειτουργούν καλύτερα από άλλαΓεγονότα που προκαλούν στοχασμό ή προκαλούν εκνευρισμό. Αυτά μεταφέρονται καλύτερα με τη μορφή προσωπικών ιστοριών, ανέκδοτων και προσωπικών εμπειριών.
  5. Μην αποσπάτε τη προσοχή σας!: Το άτομο που χρησιμοποιεί συνθήματα, σας σφυροκοπάει με μια κοινότυπη σοφία μετά την άλλη; Τότε ζητήστε του να μείνει στην πρώτη του θέση προκειμένου να τη συζητήσετε. Καλύτερα να εκτονώσετε ένα σύνθημα παρά να αναλωθείτε σε πολλά διαφορετικά σκέλη επιχειρημάτων.
  6. Δημιουργήστε συμμαχίες: Αν κάποιος στο τραπέζι λέει ένα αποτελεσματικό επιχείρημα ή αν υπάρχουν κάποια κοινά σημεία – απλά ξαναπιάστε τα στην επόμενη εμπλοκή σας στη συζήτηση, ονομάστε το κοινό έδαφος.

Ας κάνουμε εξάσκηση!

1) Πείτε φωναχτά τις παρακάτω φράσεις, μπορείτε να το καταγράψετε και να δείτε αν είστε αρκετά πειστικοί.

 

2) Σε ένα επόμενο βήμα, εξασκηθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση μέχρι να μείνετε ικανοποιημένοι και να βρείτε τον εαυτό σας πειστικό.

Ρητορικές ερωτήσεις
Join the conversation
Scroll to top