Αντιστέκοντας στον λαϊκισμό: Αναπτύσσοντας μια νέα θετική ιστορία
About Lesson

Αυτό-αξιολόγηση

Η δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε στρατηγικές για την αντίσταση στη λαϊκιστική ρητορική.

Σενάριο

image by catalyststuff on Freepik

Είστε ένας ανήσυχος κάτοικος μιας χώρας όπου η λαϊκιστική ρητορική εξαπλώνεται. Οι άνθρωποι στην κοινότητα διχάζονται όλο και περισσότερο. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικές στρατηγικές για να σταματήσετε την εξάπλωση του λαϊκισμού. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διερευνήσετε διάφορες τακτικές για την αντίσταση στον λαϊκιστικό λόγο.

Οδηγίες

Αυτο-στοχαστείτε επιλέγοντας τις επιλογές που είναι πιο πιθανό να ακολουθήσετε σε κάθε περίπτωση. Σημειώστε το γράμμα της απάντησης που επιλέξατε!

1 – Αντιμετώπιση πληροφοριών

A: Βασίζεστε σε μη επαληθευμένους ιστότοπους και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες, επειδή προσφέρουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πράγματα.

B: Υποθέτετε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνετε είναι πάντα αληθής και αγνοείτε την αξία της απόκτησης πληροφοριών από διάφορες αξιόπιστες πηγές. 

Γ: Παρακολουθείτε μαθήματα ή σεμινάρια γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης και κριτικής σκέψης για την ανάπτυξη των απαραίτητων ικανοτήτων ώστε να μπορείτε να εντοπίζετε τον παραπλανητικό λόγο.  


2 – Συμμετοχή σε διάλογο

A:Απορρίπτετε τις απόψεις ατόμων που ακολουθούν εναλλακτικές πεποιθήσεις προκειμένου να αποφύγετε τη σύγκρουση.

B: Αποφεύγετε πιθανές διαφωνίες ή αμήχανες συζητήσεις συναναστρεφόμενοι κυρίως με άτομα που συμμερίζονται τις απόψεις σας.

Γ:Αναζητάτε άτομα που υποστηρίζουν αντίθετες απόψεις και αλληλεπιδράστε μαζί τους με σεβασμό και δεκτικότητα για να τους κατανοήσετε καλύτερα.


3 – Στάση απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς

A: Παρέχετε βοήθεια σε ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικές ομάδες και άτομα που παρουσιάζουν πληροφορίες για την προώθηση της ανοιχτότητας και της λογοδοσίας στην κυβέρνηση.

B: Αγνοείτε τις επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών, αναμένοντας ότι αυτοί θα αντισταθούν στις λαϊκιστικές προκλήσεις με δική τους πρωτοβουλία.

Γ: Παραβλέπετε την αξία των δημοκρατικών θεσμών και τους βλέπετε ως εμπόδια στη βούληση του κοινού.


4 – Τι γίνεται με την εκπαίδευση των πολιτών;

A: Παραμελείτε τη σημασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων επειδή πιστεύετε ότι περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου.

B: Ενθαρρύνετε την ένταξη της ολοκληρωμένης αγωγής του πολίτη στα σχολικά προγράμματα σπουδών, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές τη γνώση των δημοκρατικών αρχών και διαδικασιών.

Γ: Αγνοείτε την αξία της πολιτικής αγωγής, θεωρώντας ότι δεν έχει καμία επίδραση στην ανάδυση ενός ενημερωμένου πολίτη.


Αξιολόγηση

Τώρα προσθέστε τους πόντους των απαντήσεων σας και διαβάστε την αξιολόγηση που αντιστοιχεί:

Θέμα A B Γ
1 – Αντιμετώπιση πληροφοριών 2 3 1
2 – Συμμετοχή σε διάλογο 3 2 1
3 – Στάση απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς 1 2 3
4 – Τι γίνεται με την εκπαίδευση των πολιτών; 3 1 2

 

5 ή λιγότερους πόντους:Συγχαρητήρια! Επιδείξατε αποτελεσματικά μια σαφή κατανόηση των στρατηγικών για την αντίσταση στη λαϊκιστική ρητορική και την προώθηση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας.

6 έως 9 βαθμοί: 9-9 βαθμούς: Καλή δουλειά! Οι επιλογές σας έχουν δυνατότητες, αλλά μπορούν να βελτιωθούν με το να είναι περισσότερο σύμφωνες με τις προαναφερθείσες στρατηγικές.

10 ή περισσότεροι βαθμοί: Συνεχίστε την εξάσκηση! Η κατανόηση των στρατηγικών σας πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά αν θέλετε να αντισταθείτε με επιτυχία στη λαϊκιστική ρητορική, να αντιμετωπίσετε την επιρροή της και να ενθαρρύνετε τη δημοκρατική ανθεκτικότητα.

 

Αυτό-αξιολόγηση
Join the conversation
Scroll to top