Ας μιλήσουμε για τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό
About Lesson

Ορισμός του εξτρεμισμού

Ο εξτρεμισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές και πλαίσια. Μπορεί να οριστεί ως…

μια ιδεολογία ή ένα σύνολο πεποιθήσεων και συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται από προσκόλληση σε ριζοσπαστικά, ακραία και συχνά βίαια οράματα. Ο εξτρεμισμός μπορεί να έχει πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα και μπορεί να περιλαμβάνει ομάδες ή άτομα που παίρνουν ακραίες θέσεις έξω από τα όρια που δέχεται η κοινωνία. Ένα από τα κεντρικά στοιχεία του εξτρεμισμού είναι ο ιδεολογικός απολυταρχισμός.

Τύποι εξτρεμισμού και τα χαρακτηριστικά τους:

Πολιτική

Αναφέρεται σε ριζοσπαστικές ιδεολογίες που στοχεύουν να μεταμορφώσουν ριζικά την πολιτική τάξη πραγμάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακροαριστερά ή ακροδεξιά πολιτικά κινήματα, αναρχισμό και διάφορες μορφές εθνικισμού ή αυτονομισμού. Οι πολιτικοί εξτρεμιστές συχνά απορρίπτουν τα υπάρχοντα δημοκρατικά συστήματα και θεσμούς, επιδιώκοντας να τα αντικαταστήσουν με εναλλακτικές δομές.

Θρησκείες

Περιλαμβάνει τη ριζική ερμηνεία θρησκευτικών δογμάτων ή πεποιθήσεων, που συχνά οδηγεί στη δικαιολόγηση της βίας και της μισαλλοδοξίας. Οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές μπορεί να επιδιώξουν να επιβάλουν τις θρησκευτικές τους απόψεις σε άλλους, να απορρίψουν την κοσμική διακυβέρνηση και να εμπλακούν σε τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα της πίστης τους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον τζιχαντιστικό εξτρεμισμό, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τον θρησκευτικό αυτονομισμό.

Ιδεολογίες

Περιλαμβάνει ριζοσπαστικές πεποιθήσεις που αντιβαίνουν στους κοινωνικούς κανόνες και αξίες, αλλά δεν συνδέονται εγγενώς με τη θρησκεία ή την πολιτική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξτρεμιστικά κινήματα που βασίζονται σε ιδεολογίες όπως ο ρατσισμός, η λευκή υπεροχή, ο εθνοεθνικισμός ή η οικοτρομοκρατία. Οι ιδεολογικοί εξτρεμιστές επιδιώκουν να προωθήσουν την κοσμοθεωρία τους και μπορεί να χρησιμοποιούν βία ή παράνομες δραστηριότητες για να προωθήσουν τον σκοπό τους.

Ορισμός του εξτρεμισμού
Join the conversation
Scroll to top