Λαϊκιστές ηγέτες και κόμματα

Ας μιλήσουμε για τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό
About Lesson

Λαϊκιστές ηγέτες και κόμματα

Οι λαϊκιστές ηγέτες και τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν αναδειχθεί σε σημαντικές πολιτικές δυνάμεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχουν συγκεντρώσει την προσοχή για την ικανότητά τους να κινητοποιούν την υποστήριξη αξιοποιώντας τα παράπονα και τις προσδοκίες των απλών πολιτών.

Οι λαϊκιστές ηγέτες και τα κόμματα τοποθετούν τους εαυτούς τους ως ένα αντισύστημα απέναντι στην παραδοσιακή πολιτική. Το πολιτικό κατεστημένο περιγράφεται ως διεφθαρμένο και αδιαφορούν για τις ανάγκες του λαού. Ως εκ τούτου, παρουσιάζονται ως η φωνή του λαού, έτοιμοι να τον ακούσουν και να τον βοηθήσουν απέναντι στη διεφθαρμένη και ανιδιοτελή πολιτική.

Η επικοινωνιακή τους στρατηγική ενισχύεται από την ικανότητα μετάδοσης μηνυμάτων και απλών λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα.

Δεν έχει σημασία αν τότε, στην πραγματικότητα, το πρόβλημα θα λυθεί: το σημαντικό είναι ότι το μήνυμα συλλέγεται, μια θεμελιώδης φάση για την οικοδόμηση συναίνεσης.

Παρά την ποικιλομορφία των πτυχών, πολύ συχνά υπάρχει ένας κοινός τόπος μεταξύ των λαϊκιστικών κομμάτων: η διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων έναντι των παγκόσμιων, η προστασία της εθνικής κυριαρχίας, οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, η διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας τους. Επιπλέον, συχνά είναι σε θέση να διαβάζουν με τον καλύτερο τρόπο τις μεθόδους επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας τες όσο το δυνατόν περισσότερο σε σύγκριση με την παραδοσιακή πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια, βοηθούμενοι και από την ικανότητα να μεταδίδουν μηνύματα πολύ απλοποιημένα ακόμη και για πολύπλοκα προβλήματα, οι λαϊκιστές έχουν εδραιωθεί στα κοινωνικά δίκτυα, συχνά με μεγαλύτερη επιτυχία από την κατεστημένη πολιτική.

Παρατηρήστε τα ακόλουθα παραδείγματα:

Source: Spain’s Vox party leader says Ukrainian refugees, not Muslims, should be welcome. (n.d.).

Source: Speech by Prime Minister Giorgia Meloni at the World Congress of Families

Source: Rauhala, E.(2023, April 6). How progressive Denmark became the face of the anti-migration left. Washington Post.


Παρακολουθήστε την ομιλία της Giorgia Meloni κατά τη διάρκεια του Viva21 στην Ισπανία και βρείτε λαϊκιστικά στοιχεία:

Λαϊκιστές ηγέτες και κόμματα
Join the conversation
Scroll to top