Course Content
Συμπέρασμα
0/1
Αναφορές και περαιτέρω μελέτη
0/2
Ανάπτυξη δεξιοτήτων των πολιτών και στρατηγικές ενεργοποίησης
About Lesson

Ώρα για προβληματισμό

Σας καλούμε να προβληματιστείτε και να σκεφτείτε σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: οικονομική ισότητα και συμμετοχικότητα, κοινωνική συνοχή και εμπιστοσύνη.

Σκεφτείτε τα λαϊκιστικά κινήματα που, υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης και της προστασίας της δήθεν απειλούμενης εθνικής ταυτότητας, μπορούν να αναμοχλεύσουν αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού και διάβρωσης της ιθαγένειας, προκειμένου να απευθυνθούν στις μάζες.


Παράδειγμα:

Παράδειγμα: Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε το σενάριο που προέκυψε από την ταινία Elysium, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Matt Damon. Σε αυτή τη μετα-αποκαλυπτική κοινωνία, οι πλούσιοι διαχωρίζονται από τους φτωχούς όσον αφορά την ιθαγένεια. Οι φτωχοί είναι πολίτες της Γης και οι πλούσιοι είναι πολίτες μιας αποικίας σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η ιθαγένεια χρησιμοποιείται σε αυτή την περίπτωση, ως ένας τρόπος να αντικατοπτρίζονται και να διαχωρίζονται δύο κατηγορίες ανθρώπων, όπου οι πλούσιοι ζουν μακρά και υγιή ζωή και οι φτωχοί πεθαίνουν νέοι. Οι φτωχοί αρνούνται την υγειονομική περίθαλψη και τις βασικές ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με βάση αυτό. Παρόλο που πρόκειται για μια φανταστική πλοκή, αναδεικνύει ένα συγκριτικό σενάριο του τρόπου με τον οποίο τα λαϊκιστικά κινήματα προσπαθούν να απεικονίσουν και να παραμελήσουν διάφορα τμήματα της κοινωνίας. Σκεφτείτε αυτές τις ιδέες και πώς η ιθαγένεια μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας.


Αναλύστε τη σημασία της ιθαγένειας ως ισχυρό εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας. Πώς εκμεταλλεύονται τα λαϊκιστικά κινήματα αυτά τα θέματα και γιατί είναι απαραίτητο να συζητάμε και να συζητάμε αυτά τα θέματα στην κοινωνία μας; Παρέχετε παραδείγματα από την πραγματική ζωή για να υποστηρίξετε το επιχείρημά σας.

Αν θέλετε, μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους στην ενότητα “Σχόλια” αυτού του κεφαλαίου.

Ώρα για προβληματισμό
Join the conversation
Scroll to top