Χαρακτηριστικά εξτρεμιστικών ιδεολογιών
Οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες είναι περίπλοκες και ποικίλλουν ανάλογα με το πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό ή πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται. Χαρακτηρίζονται από μια ριζική προσκόλληση σε ορισμένες κοσμοθεωρίες, αυτές οι ιδεολογίες έχουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά που βοηθούν στον προσδιορισμό τους. Πρώτον, οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες τείνουν να υιοθετούν μια δογματική και απολυταρχική προσέγγιση των πεποιθήσεών τους. Οι εξτρεμιστές είναι ακράδαντα πεπεισμένοι για την αλήθεια και την ανωτερότητα της ιδεολογίας τους, αρνούμενοι να εξετάσουν εναλλακτικές ή κριτικές προοπτικές. Αυτό το νοητικό κλείσιμο τους εμποδίζει να είναι ανοιχτοί στον διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση, οδηγώντας σε μια άκαμπτη και άκαμπτη ερμηνεία της πραγματικότητας. Στον κόσμο αρκετές χώρες διέπονται, μέχρι σήμερα, από εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Ορίστε μερικά παραδείγματα:
Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα διοικείται από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με ισχυρή ιδεολογία Juche, που επικεντρώνεται στην εθνική αυτάρκεια, την απομόνωση από τον έξω κόσμο και την υπεροχή του ανώτατου ηγέτη. Η χώρα χαρακτηρίζεται από ακραίο κυβερνητικό έλεγχο στις ζωές των πολιτών, με περιορισμένες ατομικές ελευθερίες, λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία διοικείται από ένα σύστημα απόλυτης μοναρχίας που βασίζεται στην αυστηρή ερμηνεία του σουνιτικού Ισλάμ, γνωστό ως Ουαχαμπισμός. Η χώρα χαρακτηρίζεται από αυστηρή τήρηση των ισλαμικών νόμων, με σημαντικούς περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες, ειδικά για τις γυναίκες και τις θρησκευτικές μειονότητες. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι γνωστή για την έλλειψη ανοχής στην πολιτική κριτική και τη συμμετοχή της σε περιφερειακά
Ιράν
Το Ιράν είναι μια χώρα που κυβερνάται από ένα θεοκρατικό καθεστώς που βασίζεται στο σιιτικό Ισλάμ, υπό την ηγεσία ενός ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη. Η χώρα έχει νομοθεσία που βασίζεται στη σαρία και οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζονται από το θρησκευτικό δόγμα. Το Ιράν έχει επικριθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και υποστήριξη σε μαχητικές ομάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Μιανμάρ
Η Μιανμάρ, ή Βιρμανία, κυβερνάται από ένα στρατιωτικό καθεστώς για αρκετές δεκαετίες, με περιόδους διαλείπουσας πολιτικής διακυβέρνησης. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης των εθνικών μειονοτήτων και του περιορισμού των πολιτικών ελευθεριών. Παρά την πρόσφατη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση, η Μιανμάρ συνεχίζει να αγωνίζεται για πλήρη εκδημοκρατισμό και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τι γίνεται με την Ευρώπη; Μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι υπάρχουν μορφές ακραίου λαϊκισμού;
Ο λαϊκισμός που χαρακτηρίζεται από μια ακροδεξιά ιδεολογία: Η έρευνα κατηγοριοποίησε έξι περιπτώσεις λαϊκιστικών ακροδεξιών κομμάτων που συγχωνεύουν τον λαϊκισμό με τον νατιβισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την υποστήριξη των ανησυχιών των αυτόχθονων πολιτών κατά των μεταναστών ή των εθνικών μειονοτήτων. Οι εικονογραφήσεις περιλαμβάνουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Λέγκα στην Ιταλία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το Ισπανικό Vox. Σε κάποιο βαθμό, αυτά τα κόμματα μοιράζονται νατιβιστική και ξενοφοβική γλώσσα και αντιτίθενται σθεναρά στην πολυπολιτισμικότητα.
Ο λαϊκισμός που χαρακτηρίζεται από μια ακροαριστερή ιδεολογία: Η δεύτερη ομάδα λαϊκιστικών κομμάτων περιλαμβάνει τρία νέα ακροαριστερά λαϊκιστικά κόμματα κατά της λιτότητας που μοιράζονται έναν ευρωσκεπτικιστικό και αντικαπιταλιστικό λόγο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη Unbowed France, τα ισπανικά Podemos και τον Ελληνικό Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).
Ανελεύθερος λαϊκισμός: Αυτή η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τέσσερις περιπτώσεις που εμφανίζουν σημαντικά ανελεύθερα χαρακτηριστικά. Τρεις από αυτούς μπορούν να οριστούν ως μετακομμουνιστικός λαϊκισμός: το ουγγρικό Fidesz, ο πολωνικός νόμος και η τάξη και η Βοσνιακή Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών. Αν και δεν είναι μετακομμουνιστικό κόμμα, το Τουρκικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία εμφανίζει ομοιότητες με εκείνες που παρατηρούνται στις μετακομμουνιστικές χώρες.
Λαϊκισμός που εναντιώνεται στο κατεστημένο: Αυτά τα κόμματα υιοθετούν μια ισχυρή λαϊκιστική στάση κατά του κατεστημένου. Οι εικονογραφήσεις περιλαμβάνουν την Τσεχική Δράση των Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO 2011), το Ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Σλοβάκικο We are Family-Boris Kollar και το Λιθουανικό Κόμμα Τάξης και Δικαιοσύνης.