Επιχειρηματολογία

Έχετε βιώσει παρόμοια κατάσταση;

Συζητάτε με έναν γείτονα, έναν συνάδελφο, έναν γνωστό από τον αθλητικό σύλλογο… και ξαφνικά η συζήτηση γίνεται πολιτική – τίθεται θέμα υποστήριξης των προσφύγων, ενσωμάτωσης των μεταναστών, κυβερνητικών αποφάσεων, θεμάτων διαφορετικότητας ή άλλων θεμάτων. Ο συνομιλητής σας έχει μια σαφώς λαϊκιστική άποψη, αλλά εσείς δεν έχετε τη σωστή απάντηση. Είστε δυσαρεστημένοι, δυσαρεστημένοι με την έλλειψη ευστροφίας και την έλλειψη γνώσεων, ειδικά όταν πρόκειται για ωμές, απλουστευτικές, λαϊκίστικες ατάκες και λόγους.

Μόλις συναντήσουμε, ακούσουμε ή γίνουμε μάρτυρες του λαϊκισμού, πολλοί από εμάς νιώθουμε αβοήθητοι μπροστά σε έναν λόγο όπου η αλήθεια και τα γεγονότα παίζουν υποδεέστερο ρόλο και σύνθετα πολιτικά προβλήματα επιρρίπτονται σε μειονότητες και προσφέρονται φαινομενικά απλές λύσεις χωρίς καμία απόδειξη. Πώς όμως αντιδρούμε σε τέτοια συνθήματα στην καθημερινή ζωή, στην κοινότητα, στις ομάδες συνομηλίκων;

Στόχος μας είναι να σας εξοπλίσουμε με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να παίρνετε θέση απέναντι σε λαϊκιστικά συνθήματα και λόγους σε δημόσιες καταστάσεις.

Stop
Image by Freepik

Πότε να παρέμβετε και πότε όχι

Δυστυχώς, η εμπλοκή με τους λαϊκιστές συνθηματολόγους σπάνια οδηγεί στο να τους αποτρέψει από τις απόψεις τους. Επομένως, μπορεί να αμφισβητήσετε την αξία της συμμετοχής σε τέτοιες συζητήσεις. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε τη σημασία της παρέμβασης, ιδίως σε δημόσιες καταστάσεις όπου υπάρχουν πολλοί ακροατές παρόντες.

Επικοινωνία και ρητορική – μερικές στρατηγικές

Η συζήτηση με τους λαϊκιστές αποτελεί πρόκληση, η εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως δεν ενδιαφέρονται για γνήσια συζήτηση και ορθολογικά επιχειρήματα, αλλά είναι πολύ πεπεισμένοι για τη γνώμη τους ως τη μόνη αλήθεια, θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και ίσως και να προκαλέσουν. Ας δούμε μερικές στρατηγικές που βοηθούν στις συζητήσεις.

Image by yanalya at Freepik

Ενίσχυση επιχειρηματολογίας – ορισμένα σενάρια

Σε μια εποχή όπου η λαϊκίστικη ρητορική συχνά ευδοκιμεί στη συναισθηματική έκκληση και τις απλοϊκές λύσεις, είναι ζωτικής σημασίας η χρήση αποτελεσματικών βοηθημάτων επιχειρηματολογίας για την αντιμετώπιση της επιρροής της. Ας γίνουμε λοιπόν πρακτικοί και ας δούμε πώς να εμπλακούμε σε εποικοδομητικό διάλογο και να διατηρήσουμε τις αξίες της δημοκρατίας.

Κύλιση προς τα επάνω