Λαμβάνοντας μια δημόσια στάση κατά του λαϊκισμού και των λαϊκιστικών συνθημάτων
About Lesson

Σχετiκά με την ενότητα

 

Ποιος δεν γνωρίζει το συναίσθημα: Επιστρέφετε σπίτι σας από μια βραδιά στο μπαρ, ενδεχομένως από μια συνάντηση του πανεπιστημίου ή από μια δημόσια εκδήλωση. Μια συγκεκριμένη κατάσταση περνάει συνεχώς από το μυαλό σας. Επαναλαμβάνετε διαρκώς αυτό που είπατε ή, πιο συγκεκριμένα, αυτό που δεν είπατε. Είστε δυσαρεστημένοι, λυπημένοι με την έλλειψη ευστροφίας και την έλλειψη γνώσεων, ιδίως όταν πρόκειται για βάναυσες, απλoποιημένες, λαϊκίστικες προσβολές και λόγους. Όλο και πιο συχνά συναντάμε λαϊκιστικά, εθνικιστικά και αντιδημοκρατικά συνθήματα που σκόπιμα δημιουργούν διαχωρισμούς ανάμεσα σε “εμάς” και “αυτούς” ή δαιμονοποιούν περιθωριοποιημένες ομάδες.

Αναλυτές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες συμφωνούν ότι ο λαϊκισμός αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες απειλές για την πλουραλιστική δημοκρατία. Ο λαϊκιστικός λόγος βασίζεται συχνά στην υπέρ-απλοποίηση, τον αποδιοπομπαίο τράγο και τη χειραγώγηση των συναισθημάτων. (Βλέπε “Μείνετε δυνατοί και ανθεκτικοί απέναντι στον λαϊκισμό”) Μόλις συναντήσουμε, ακούσουμε ή γίνουμε μάρτυρες του λαϊκισμού, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε αβοήθητοι μπροστά σε έναν λόγο όπου η αλήθεια και τα γεγονότα παίζουν υποδεέστερο ρόλο και τα πολύπλοκα πολιτικά προβλήματα επιρρίπτονται σε μειονότητες και προσφέρονται φαινομενικά απλές λύσεις χωρίς αποδείξεις. Αλλά πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε τέτοια συνθήματα στην καθημερινή ζωή, στην κοινότητα, στις ομάδες συνομηλίκων;

Αυτή η ενότητα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προκατάληψης και διακρίσεων στην κοινωνία και στην ενίσχυση της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε (δεξιές) λαϊκιστικές δηλώσεις. Το να είστε ενεργοί πολίτες δεν γίνεται αυτόματα, είναι χρήσιμο να βρείτε υποστήριξη και να αποκτήσετε εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσετε καλύτερα τον ξεκάθαρο λαϊκισμό.

Σχετiκά με την ενότητα
Join the conversation
Scroll to top